Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου, στην γιορτή του ούζου.


Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε το τριήμερο για την γιορτή του ούζου. Όπως και το καλοκαίρι του 2004 έτσι και φέτος ο Πέτρος Γαϊτανος ξεσήκωσε το κοινό με κλασσικά λαϊκά και τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία. Με κινήσεις που θα ζήλευε ακόμα και ο Σάκης Ρουβάς, ο Πέτρος Γαϊτάνος κατέβηκε και απο την εξέδρα και τραγούδησε περνώντας μέσα απο το πλήθος πηγαίνοντας στην εξέδρα που ήταν η κονσόλα του φωτισμού. Έδωσε μια τρίωρη συναυλία κρατώντας το πρόγραμμα μόνος του σε ένα ίσως απο τα καλύτερα φινάλε γιορτής ούζου. Τραγούδησε κομμάτια απο όλους τους αξιόλογους συνθέτες μας όπως Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Σταμάτη Σπανουδάκη, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Καλδάρα, Νικολόπουλου, Βαμβακάρη κ.ά. Τέλος ευχαρίστησε τον νυν και τον πρώην δήμαρχο καθως και τον αντιδήμαρχο κ. Ψαρρά. To Plomari City φρόντισε για όλους εσάς που δεν είχατε την ευκαιρία να παρευρεθέιτε αυτές τις μέρες στο Πλωμάρι και καλύψαμε ένα μέρος της εκδήλωσης, για να πάρετε μια γεύση απο την γιορτή του ούζου.
Οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.plomaricity.gr

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Πρώτη Συνάντηση Μικρασιατικών Χορών.


Με την συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Πλωμαρίου,
ο πολιτιστικός σύλλογος για την προώθηση των ελληνικών

«Οδύσσεια – Περίπλοι και Ανακαλύψεις»

οργανώνει την
Πρώτη Συνάντηση Μικρασιατικών Χορών
Μικρασία, Χαίρε!
(από το ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Βενέζη)
στο Πλωμάρι Λέσβου από τo Σάββατο 5 μέχρι την Δευτέρα 14 Ιουλίου

Η Λέσβος όχι μόνο γιατί κατά την περίοδο 1915-1923 ήταν ένας από τους τόπους καταφυγής των προσφύγων αλλά και γιατί καθόλη την ιστορία της υπήρξε στενότατα συνδεδεμένη με τα παράλια, είναι κατεξοχήν φορέας του μικρασιατικού πολιτισμού.

Με κέντρο το Πλωμάρι και με θέα τη Χίο και τη χερσόνησο της Ερυθραίας, θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε και να μοιραστούμε αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως εκφράζεται μέσα από την μουσική και το χορό.

Οι συμμετέχοντες

Στη «Συνάντηση» που διοργανώνεται για πρώτη φορά και έχει σκοπό όχι μόνο να παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο αλλά κυρίως τη σημερινή δυναμική της μικρασιατικής μας κληρονομιάς μέσα από μουσικές και χορούς όπως τους βιώνουμε σήμερα, θα πάρουν μέρος σύνεδροι από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Αμερική, την Τουρκία. Είναι μελετητές – εθνογράφοι, χοροδιδάσκαλοι, καθηγητές αλλά και φιλέλληνες λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού.

Η οργάνωση

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Πλωμαρίου στα πλαίσια της προσπάθειας της πολύ δραστήριας και δυναμικής ομάδας του Δημάρχου Δημήτρη Βαρβαγιάννη, με τους Αντιδημάρχους Παναγιώτη Ψαρρά και Ιωάννη Ξανθούλη για τη ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του τόπου.

* Πραγματικά το δημοτικό διαμέρισμα Πλωμαρίου, πέρα από το φυσικό κάλος και την τουριστική δραστηριότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σήμερα ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο του Βορείου Αιγαίου χειμώνα – καλοκαίρι.
* Παράλληλα παραμένει κέντρο πολλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων με βάση από την μια μεριά την τεχνογνωσία στην παραγωγή ελαιολάδου, σαπουνιού και ούζου και από την άλλη την προ-βιομηχανική αρχιτεκτονική κληρονομία του. Αυτή η άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών συνεχίζεται σήμερα και καλλιεργείται με την οργάνωση συνεδριών, ημερίδων, συναντήσεων-ανταλλαγών, συναυλιών, προβολών.
Ο Σύλλογος «Odyssee – Periples et Decouvertes» (Οδύσσεια – Περίπλοι και Ανακαλύψεις), που διοργανώνει τη «Συνάντηση» έχει έδρα το Παρίσι και εργάζεται για την προβολή και προώθηση του ελληνικού κόσμου και του πολιτισμού. Από το 2003 ο σύλλογος δραστηριοποιείται με κέντρο το Πλωμάρι σε όλη τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα οργανώνοντας μαθήματα ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας αλλά και επισκέψεις και συναντήσεις φέρνοντας έτσι φιλέλληνες ξένους σε άμεση επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. (www.odyssee-periples.org) Στις εργασίες της «Συνάντησης» θα πάρει μέρος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Ντουτκά η οποία είναι κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής από τον Καταρράκτη των Μαστιχοχωρίων της γειτονικής Χίου.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος

Την ευθύνη και την επίβλεψη της όλης οργάνωσης έχει ο Γιώργος Κωστακιώτης, που είναι μέλος του συμβουλίου του Συλλόγου «Οδύσσεια – Περίπλοι και Ανακαλύψεις» και διδάσκει τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα στο Παρίσι σε ενήλικες στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου και σε συνεργασία με άλλους φιλελληνικούς συλλόγους.

Επίσης διδάσκει τα ελληνικά στο Ινστιντούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών. (Το ΙΝALCO ιδρύθηκε από τη Γαλλία το 1795 στη Κωνσταντινούπολη για να μορφώσει τους Γάλλους διπλωμάτες, διερμηνείς και μεταφραστές. Τα ελληνικά ήταν η τρίτη γλώσσα που μπήκε στο πρόγραμμα σπουδών μετά από τα τουρκικά και τα αραβικά και ανάμεσα στους δασκάλους που δίδαξαν ήταν και ο Ψυχάρης. Σήμερα το Ινστιντούτο είναι το πιο μεγάλο πανεπιστημιακό κέντρο για τη διδασκαλία γλωσσών στη Γαλλία - διδάσκονται 90 διαφορετικές γλώσσες).

Την καλλιτεχνική διεύθυνση και συνεργασία με τους παρεμβαίνοντες χοροδιδασκάλους και μουσικούς για την οργάνωση της «Συνάντησης» έχει ο Βαγγέλης Τσαγανός, που είναι καθηγητής φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Διδάσκει στο Λύκειο Ελληνίδων των Σερρών ενώ παράλληλα ως συνεργάτης του Συλλόγου «Οδύσσεια – Περίπλοι και Ανακαλύψεις » παρεμβαίνει στα σεμινάρια πολιτισμού που οργανώνονται στη Λέσβο ενώ παράλληλα διδάσκει τους ελληνικούς χορούς σε εργαστήρια που οργανώνει στο εξωτερικό.
Συνεργάτες

Το Αναγνωσήριο Αγιάσου συνεχίζοντας τη δυναμική παρουσία του στο καλλιτεχνικό χώρο και στα γράμματα χάρη στις ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου Κλεάνθη Κορομηλά προσκαλεί τους συνέδρους στο χωριό και οργανώνει επίσκεψη στους χώρους του. Επίσης με τη βοήθεια του Στρατή Καζατζή, μουσικού υπεύθυνου του Αναγνωστηρίου, οργανώνει μουσική βραδιά και γλέντι με αγιασιώτικη ορχήστρα και μικρασιατική και λεσβιακή παραδοσιακή μουσική.

Η ποτοποιεία Βαρβαγιάννη πέρα από την ξενάγηση στου χόρους του εργοστασίου της και την γευσηγνωσία των τεσσάρων διαφορετικών αποσταγμάτων ούζου που παράγει και κάνουν περήφανο το Πλωμάρι και γνωστό ανά τον κόσμο, θα επιτρέψει στους συνέδρους της «Συνάντησης» με την επίσκεψη στο μουσείου της οικογένειας όχι μόνο να γνωρίσουν και να καταλάβουν την παραγωγή του ούζου αλλά παράλληλα να παρακολουθήσουν ένα κομμάτι της νεώτερης ιστορίας του Πλωμαρίου αλλά και ολόκληρης της Λέσβου από την επαναστατική περίοδο μέχρι και την επανένωση με την ελεύθερη Ελλάδα. Παράλληλα η ποτοποιεία θα έχει την ευκαιρία να προσφέρει το ούζο της κατά τη διάρκεια των εργασιών της «Συνάντησης».
Στα εργαστήρια παρεμβαίνουν χοροδιδάσκαλοι ειδικευμένοι στους μικρασιατικούς χορούς:

* Ο Μιχάλης Βουβέλης, από το Μεσότοπο Λέσβου, για τη διδασκαλία και παρουσίαση της μικρασιατικής παράδοσης της Λέσβου.
* Ο Χουσεΐν Σουτζούογλου, καλεσμένος μας από τη Σμύρνη όπου ζει και εργάζεται, για την μικρασιατική παράδοση όπως τη γνωρίζουν σήμερα στην Τουρκία.
* Ο Χρήστος Θεολόγος, μικρασιατικής καταγωγής από τη Χίο, για τη μικρασιατική παράδοση όπως χορεύται στην σημερινή Ελλάδα.

Παράλληλα με το καθημερινό πρόγραμμα χορού πολλές εκδρομές-αποδράσεις συμπληρώνουν τη διαμονή:

* η Αγιάσος, το Μοναστήρι και το Αναγνωστήριο
* η Αγία Παρασκευή, σταυροδρόμι του νησιού-κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής δημιουργίας
* ο Μεσότοπος, η δυναμική της παράδοσης στη σημερινή Λέσβο
* η Μυτιλήνη, από την αρχαία Αιολίδα στο σημερινό οικονομικό κέντρο του Βορείου Αιγαίου (επίσκεψη στα αρχαιολογικά μουσεία, στο βυζαντινό και στο μουσείο του Θεόφιλου, στο κάστρο)
* η ποτοποιεία Βαρβαγιάννη, από την παραγωγή στην κατανάλωση, επίσκεψη-γευσηγνωσία.

Αποστολέας ανακοίνωσης : Γιώτης Φρυδάς.

Πηγη φωτογραφιών : http://www.egolpio.com/HISTORY/smyrne.htm

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι Στο Δήμο Πλωμαρίου.


Το καθιερωμένο πλέον πολιτιστικό του καλοκαίρι προγραμμάτισε ο Δήμος Πλωμαρίου, ενσωματώνοντας σε ένα πλήθος εκδηλώσεων τοπικές γιορτές, ειδικά αφιερώματα, αλλά και την μοναδική γιορτή για το πλωμαρίτικο ούζο. Γιορτές, οι οποίες και θα διαρκέσουν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών.
Ήδη απ’ τις αρχές Ιουνίου ο Δήμος Πλωμαρίου διοργάνωσε εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον, όπως και εκδήλωση για το παραδοσιακό παιχνίδι όπου αναβίωσαν παιχνίδια που άλλοτε γέμισαν τα παιδικά εικοσιτετράωρα στις γειτονιές και στις αλάνες της περιοχής.

Για τη γαλάζια σημαία
Οι εκδηλώσεις του Ιουνίου ολοκληρώνονται το Σάββατο, όπου και θα διοργανωθεί στον Άγιο Ισίδωρο ειδική εκδήλωση για την ύψωση της γαλάζιας σημαίας που κέρδισε η ξεχωριστή παραλία του Πλωμαρίου. Μετά το τελετουργικό της ύψωσης που θα συνοδευτεί απ’ τη ρίψη βεγγαλικών θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.
Αντιθέτως αθλητικού περιεχομένου θα είναι η πρώτη εκδήλωση του Ιουλίου, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 12 και 13 του μήνα και αφορά στη διεξαγωγή τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Τα γλυτώματα...
Όπως κάθε χρόνο, το δημοτικό διαμέρισμα του Μεγαλοχωρίου θα γιορτάσει τα «Γλυτώματα» της ελιάς, την παραδοσιακή γιορτή για το τέλος της ελαιοκομιδής, που φέτος προγραμματίζεται για τις 19 Ιουνίου και προβλέπει αναβίωση όλων των παλιών εθίμων.
Την ίδια μέρα, το Σάββατο 19 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στο Ακράσι η εκδήλωση «Τραχανάς» που περιλαμβάνει και γιορτή με παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.
Στον Τρύγονα, την επόμενη μέρα, την Κυριακή 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του αθλητικού συλλόγου «Δόξα Πλαγιάς-Τρύγονα» και θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική βραδιά στον αύλειο χώρο του ελαιοτριβείου Πρωτούλη.
«Αφιέρωμα στη Σμύρνη» είναι η θεματική εκδήλωση-πολιτιστική βραδιά που βάσει του ίδιου προγράμματος του Δήμου Πλωμαρίου, θα ακολουθήσει στο Πλωμάρι στις 22 Ιουλίου. Μια μέρα μετά, ομοίως στο Πλωμάρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Ελλήνων Αυστραλίας που θα ολοκληρωθεί με λαϊκό γλέντι.

Γιορτή του ούζου
«Ιστορία και παράδοση του ούζου» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα απ’ τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου κι είναι αφιερωμένες στο πλωμαρίτικο ούζο.
Ειδικότερα, στις 25 Ιουλίου θα γίνει ομιλία με θέμα το ούζο στην πλατεία του Πλωμαρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς της Μαρίας Γαλέτσα και λαϊκό γλέντι. Στις 26 του μήνα θα γίνει στον ίδιο χώρο της πλατείας μουσικοχορευτική βραδιά, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιουλίου, με συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου.
Κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριήμερου θα λειτουργήσουν εκθεσιακά περίπτερα για το ούζο, το λάδι, τη ζωγραφική, την αγιογραφία και τη φωτογραφία.
Παράλληλα με τη γιορτή του ούζου, στις 26 Ιουλίου στο Ακράσι θα γίνει το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που θα κλείσει με μουσικοχορευτική βραδιά, ενώ το πρωί της Κυριακής 27 Ιουλίου, στο Παλαιοχώρι διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία. Το βράδυ της ίδιας μέρας προγραμματίζεται βραδιά κεφιού προς τιμή όσων αιμοδοτήσουν.
Πλούσιος Αύγουστος
Ο σύλλογος φίλων του αλόγου Πλωμαρίου «Ο Άγιος Χαράλαμπος», ανοίγει τις εκδηλώσεις του Αυγούστου, με εκδηλώσεις στο Πλωμάρι απ’ τη 1 έως και τις 3 του μήνα. Την πρωτομηνιά, στις 9.30’ το βράδυ, θα γίνει λαϊκό γλέντι με χορευτικά του συλλόγου Βενιαμίν και του συλλόγου Πηγής. Το απόγευμα της επόμενης μέρας, θα γίνει παρέλαση των αλόγων σε όλη την πόλη και στη συνέχεια θα υπάρξει λαϊκό γλέντι. Το πρωί στις 3 Αυγούστου, θα τελεστεί θεία λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο με αρτοκλασία και παραδοσιακό φαγητό, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, στον Άγιο Αντώνιο, στην περιοχή Άνθη, θα γίνουν γαϊδουροδρομίες και τα «ραχμάνια». Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το βράδυ με διαγωνισμό για την ανάδειξη του ωραιότερου αλόγου και της πιο παραδοσιακής παρέας, καθώς και με χορό αλόγων και λαϊκό γλέντι.
Ο Σύλλογος Ακρασιωτών διοργανώνει στις 2 Αυγούστου την καθιερωμένη πλέον εκδήλωσή του με παραδοσιακούς χορούς που θα ζωντανέψουν το Ακράσι.
«Μουσικοχορετικό ταξίδι στον Ελληνισμό», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου στο Πλωμάρι και περιλαμβάνει χορούς από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία κι ολόκληρη την Ελλάδα, με παραδοσιακές στολές.
Στις 9 του μήνα στο Ακράσι θα δοθεί θεατρική παράσταση, ενώ στις 10 Αυγούστου στο Πλωμάρι θα υπάρξει αφιέρωμα στη μνήμη του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Τετραήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Τρύγονα απ’ τις 15 έως και τις 18 Αυγούστου, ενώ στις 16 Αυγούστου στο Αμπελικό θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γιορτή ομάδας γενικού εθελοντισμού του Αμπελικού.
Ο πολιτιστικός Αύγουστος του Δήμου Πλωμαρίου, ολοκληρώνεται στο Μεγαλοχώρι, όπου στις 23 του μήνα διοργανώνονται τα «Βενιαμίνια». Το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσουν οι παραδοσιακοί χοροί της Μαρίας Γαλέτσα, ενώ το βράδυ θα γίνει λαϊκό γλέντι.

Συνέδριο...
Η «Γιορτή της Ρητίνης» είναι η μόνη πολιτιστική εκδήλωση που φιλοξενεί το πρόγραμμα του Δήμου Πλωμαρίου για το Σεπτέμβριο, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 6 του μήνα στο Αμπελικό.
Στο ίδιο πρόγραμμα όμως έχει περιληφθεί και το συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Πλωμαρίου με θέμα «Διαχείριση και βελτίωση παράκτιων ζωνών» με εισηγητή τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη.

Πηγή: news.plomari.eu