Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής και Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι. Στηρίξτε μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1975.


Κυκλοφόρησε το νέο περιοδικό των Πλωμαρίτικων αντίλαλων, αριθμός τεύχους 221. Το περιοδικό όπως είχα αναφέρει ξανά εδώ, εκδίδεται από το 1981, με 27 ολόκληρα χρόνια προσφοράς στον τόπο μας και στην ομογένεια. Καλό θα ήταν να δώσετε τις προτάσεις σας, για την βελτίωση του περιοδικού και του περιεχομένου του. Ήδη έχει αποφασίσει ο Σύνδεσμος, στο άμεσο μέλλον να τυπωθεί έγχρωμο. Είναι το πιο δυναμικό περιοδικό που εκδίδει Λεσβιακός Σύνδεσμος – Σύλλογος με πάνω από 900 συνδρομητές παγκοσμίως και από το καλοκαίρι υπάρχει και στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, www.plomarion.com και είναι το μόνο που προσφέρει Online ανάγνωση.

Το πρόβλημα έλλειψης νέων ανθρώπων παραμένει. Όταν λέω νέους δεν εννοώ μόνο από τα 18 μέχρι τα 30 εννοώ και ανθρώπους έως 40-45 και μεγαλύτερους.

Ήδη μέσα από το περιοδικό έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, αναφέρω ότι στην περσινή κοπή επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Πρύτανης κ. Κ. Μουτζούρης και στην εκδήλωση παρευρεθεί και ο βουλευτής του Πασοκ κ. Ν. Σιφουνάκης. Επίσης έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία για την καθιερωμένη ουζομάζωξη, για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου πολιούχου του τόπου μας, σχεδιάζεται και αποκριάτικο πάρτυ – χοροεσπερίδα σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα από κοινού με τον Σύλλογο Παλαιοχωριτών Αθήνας. Καλό θα ήταν όσοι ζείτε στην Αττική να δώσετε το παρών στις εκδηλώσεις και να γνωστοποιήσετε σε συγγενείς και φίλους τις παραπάνω πληροφορίες. Περισσότερες λεπτομέρειες, νέα για τις επικείμενες εκδηλώσεις και πληροφορίες για εγγραφές νέων μελών θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.plomarion.com

Όσοι είστε χρήστες του Facebook, μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ το group του Συνδέσμου.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Δύο Πλωμαρίτες της αντίστασης, δύο πραγματικοί ήρωες του έθνους.


Στη φωτογραφία ο Εμμανουήλ Δ. Τοπαλής, όπου μαζί με τον Αντώνη Αντωνάκα υπηρέτησαν στο πολεμικό ναυτικό και συγκεκριμένα στο καμάρι του ελληνικού στόλου, στο θωρηκτό «Αβέρωφ» την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Ναυάγησαν όταν ευρισκόντουσαν σε μεταγωγικό πλοίο κάπου στη Β. Αφρική και ήταν αγνοούμενοι για περίπου 4 χρόνια.

H μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.


H καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, πού πραγματοποιήθηκε στο Πλωμάρι στις 27 & 28 Οκτωβρίου 2008, για τον εορτασμό της επετείου του «ΌΧΙ». Συμμετείχαν οι μαθητές του Γυμνασίου, Λυκείου, Τ.ε.ε. και των δύο δημοτικών σχολείων.

Την εκδήλωση παρακολούθησε όπως πάντα το πολυπληθές κοινό του Πλωμαρίου σε μια ηλιόλουστη γιορτινή ημέρα. Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές και η κατάθεση στεφάνων από τους τοπικούς άρχοντες και φορείς στο μνημείο πεσόντων. Εκ μέρους της Νομαρχίας κατέθεσε στεφάνι ο Χάρης Γραμμός, ο οποίος είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού(της γενιάς του Γουέμπλεϊ 71’) και νυν νομαρχιακός σύμβουλος.
Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε εδώ: www.plomaricity.gr/parelasi2808.html

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Αθλητικά : Μεγάλη νίκη του μπασκετικού Αιγέα κόντρα στον Αιολικό. Έκτροπα κόντρα στον Ποδοσφαιρικό Αιγέα.



Έκτροπα ενός ακόμα διαιτητή και πάλι εις βάρος του Αιγέα στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Δυστυχώς σε όλα σχεδόν τα εντός και εκτός παιχνίδια η διαιτησία είναι κόντρα στον Αιγέα. Θα πρέπει κάτι να γίνει γιατί έχουν αλλοιωθεί αποτελέσματα και επιβαρύνουν τη θέση μας και σε συνδυασμό με έναν μηδενισμό, η βαθμολογική συγκομιδή μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητική.

Από ότι διαβάσαμε αυτό που χάλασε το παιχνίδι κόντρα στη Θύελα, ήταν ένα πέναλτι που δόθηκε εις βάρος μας με αποβολή του τερματοφύλακα. Έγιναν κάποια επεισόδια και στη συνέχεια αποβλήθηκε και ο Γ. Χιωτέλης, με 9 παίχτες δεν υπήρχε ελπίδα πλέον για κάτι καλό. Σκορ ημιχρόνου 1-2, τελικό 1-5. Το επόμενο παιχνίδι εντός έδρας, θα είναι δύσκολο κόντρα στην Αναγέννηση Γέρας, που είναι πρώτη με στόχο την άνοδο, με προπονητή τον Γ. Μανούσο και 2 πρώην παίχτες του Αιγέα. Η Δόξα Πλαγιάς παίζει εκτός έδρας με τον Αχιλλέα.

Στο τοπικό πρωτάθλημα μπάσκετ τα πράγματα είναι καλύτερα με μια νίκη σε δύο παιχνίδια και μάλιστα κόντρα στον Αιολικό μέσα στην Μυτιλήνη. Οι εφημερίδες της Λέσβου έγραψαν, ότι ο Αιγέας εντυπωσίασε κόντρα στον Αιολικό μέσα στην Μυτιλήνη, στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισής. Νίκη με σκορ 69-57 και ανάδειξη του Π. Λόυπου (παίχτη της ομάδα μας) με 35 πόντους ως καλύτερου παίχτη της αγωνιστικής.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Πραγματοποιήθηκε η παρουσιάση της χειρόγραφής Φυσικής του «Βενιαμίν Του Λέσβιου» και στην Αθήνα.


Την Δευτέρα 13 Οκτώβριου, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η παρουσίαση της Χειρόγραφής Φυσικής και «Η Θεωρία του Πανταχηκινήτου» του «Βενιαμίν Του Λέσβιου» στην αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία), Παπαρρηγοπούλου 5-7, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην εκδήλωση αρχικά μίλησαν ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής και ο Πρόεδρος της Ο.Λ.Σ.Α. Σχετικά με τη δημιουργία της συλλεκτικής, Ομοιογραφικής (Facsimile) έκδοσης, μίλησαν, οι κ. κ. Γεώργιος Κ. Κονταδάκης, Γενικός Διευθυντής και Νικόλαος Κομν. Χατζηγεωργίου, Διευθυντής Εκδόσεων.

Για την προσωπικότητα του Βενιαμίν του Λέσβιου και τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, μίλησαν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών σπουδών του Ε.Ι.Ε., κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης και ο καθηγητής της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Νούτσος.

Στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί Πλωμαρίτες της Αθήνας. Τον Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής εκπροσώπησαν, η πρόεδρος κ. Κανελοπούλου, ο κ. Ψαρράς και η κ. Μπούκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί Πλωμαρίτες και μέλη της λέσχης ταξίδευσαν στην Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Πρόσκληση από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.


Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Άξιον Εστί το Φως……», που διοργανώνεται την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008 στο «Θέατρο Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7 – Σύνταγμα Αθήνα) και ώρα προσέλευσης 11:30 π.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας και είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λίνος Κόκοτος. Τραγουδούν: Γεράσιμος Ανδρεάτος – Μαρία Σουλτάτου. Θα αποδοθούν μελοποιημένα ποιήματα του και θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του.

Η παρουσία σας θα ήταν τιμή για μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο.