Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Το μεγάλο έργο που κόλλησε στην ασυδοσία και ανυπαρξία κάποιων


Ένα πολύ σημαντικό έργο για τον δήμο Πλωμαρίου και για όλα τα χωριά μας, παραμένει στάσιμο εδώ και αρκετό καιρό. Πρόκειται για το φράγμα στον ποταμό-χείμαρο Σεδούντα. Αυτό το έργο εάν είχε υλοποιηθεί ίσως να έλυνε εν μέρει ή και σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα λειψυδρίας που υπάρχει στο Πλωμάρι τον φετινό χειμώνα, παραμένει όμως έρμαιο στις φυσικές φθορές, παρά το ότι είναι ολοκληρωμένο κατά μεγάλο ποσοστό.
Ξεκίνησε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής και παραμένει στάσιμο παρά τις προσπάθειες την σημερινής Δημοτικής Αρχής και του ίδιου του Δήμαρχου Δ. Βαρβαγιάννη, που ανέδειξε το θέμα με επερώτηση στην βουλή των Ελλήνων. Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2008, ανεξαρτήτου κυβέρνησης τα έργα που δεν ολοκληρώνονται ποτέ ή περνάνε ακόμα και δεκαετίες για να παραδοθούν, είναι κάτι δεδομένο.

Εκδήλωση για την εορτή του Αγίου Νικολάου


Ο Σύνδεσμος μας, στις 5/12/2008 την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου πολιούχου του Πλωμαρίου θα τελέσει εσπερινό και αρτοκλασία, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην πλατεία Ομόνοιας, στις 5 το απόγευμα. Αργότερα θα ακολουθήσει κέρασμα καφέ στον χώρο του Συνδέσμου και μετά θα ξεκινήσει το καθιερωμένο γλέντι – ουζομάζωξη. Πριν την έναρξη της διασκέδασης θα γίνει η βράβευση των αποφοίτων μαθητών Λυκείου Αθηνών με καταγωγή από το Πλωμάρι, με ένα συμβολικό ποσό για τον καθένα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η βράβευση 5 παλιών μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου, των οποίων η προσφορά υπήρξε καθοριστική από κάθε άποψη και η παρούσα διοίκηση επιθυμεί να τους ευχαριστήσει κατ’ αυτό τον τρόπο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους : Περσεφόνη Μιχαλλέλη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, Γιάννη Κουτσαφτέλλη, συνταξιούχο καθηγητή Θεολογίας, Γιάννη Κουντουρή, συνταξιούχο επιχειρηματία και την Ευαγγελία Μουτζούρη, σύζυγο Γρηγορίου Μουτζούρη, η οποία μαζί με τον Πλωμαρίτη σύζυγο της(που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή), επέδειξε μια αξιόλογη δράση και αγάπησε το Πλωμάρι και τους ανθρώπους του πάρα πολύ. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική, τραγούδι και καλό φαγητό, που ετοιμάζουν τα γυναικεία μέλη, όπως το συνηθίζουν εξάλλου κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Το ούζο για τις ανάγκες της εκδήλωσης είναι προσφορά της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ "ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η πολυβραβευμένη ταινία "Ο ζωγράφος Θεόφιλος" του Λέσβιου σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, που αναφέρεται στην ζωή του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου, θα προβληθεί σήμερα 7/11/2008 το βράδυ στις 9 στη αίθουσα της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ. Αύριο Σάββατο στις 7 το βράδυ, με την ευκαιρία της 96ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου, θα πραγματοποιθεί στην Λέσχη εορταστική εκδήλωση με θέμα η Λεσβιακή Φάλαγγα, που θα συνοδεύεται με φωτογραφικό υλικό και ανάλογη μουσική. θα ακολουθήσει στις 9 μουσική βραδυά με ζωντανή ορχήστρα .

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ , ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ, Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΛΕΣΒΙΟΥ , ΠΛΩΜΑΡΙ , 19-20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουνίου του 2009, συγκαλείται στο Πλωμάρι το πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Νεοελληνικός διαφωτισμός: Η περίπτωση του Βενιαμίν του Λεσβίου», που συνδιοργανώνει ο τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Ήδη μετά από συνεργασία του καθηγητή της κοινωνικής φιλοσοφίας Παναγιώτη Νούτσου και του προέδρου του Δ.Σ. της Λέσχης Ξενοφώντα Μαυραγάνη, αποστέλλονται οι προσκλήσεις και τα δελτία συμμετοχής, στους επιστήμονες που θα μετάσχουν και που θα πρέπει να δηλώσουν την συμμετοχή τους, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2009. Ανεξαρτήτως πάντως της λήψης σχετικής πρόσκλησης, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί είτε με την Λέσχη στα τηλέφωνα 2252032267 -31615 και 6974733499, είτε με τον τομέα φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τηλέφωνο 260051095732 και στο φαξ 2651095801 προκειμένου να έχει την σχετική πληροφόρηση.

Από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι και μεγάλη και υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Στο μεταξύ, μετά την πρόταση που διατύπωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του ινστιτούτου νεοελληνικών σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης, για την μεταγραφή στην νεοελληνική γλώσσα του «σπουδαίου», όπως το χαρακτήρισε, επιστημονικού συγγράμματος του Βενιαμίν, αναφερόμενος στην χειρόγραφη «Φυσική», το Δ.Σ. της Λέσχης απευθύνθηκε εγγράφως σε διάφορους φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση του έργου.