Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Πρώτη Συνάντηση Μικρασιατικών Χορών.


Με την συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Πλωμαρίου,
ο πολιτιστικός σύλλογος για την προώθηση των ελληνικών

«Οδύσσεια – Περίπλοι και Ανακαλύψεις»

οργανώνει την
Πρώτη Συνάντηση Μικρασιατικών Χορών
Μικρασία, Χαίρε!
(από το ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Βενέζη)
στο Πλωμάρι Λέσβου από τo Σάββατο 5 μέχρι την Δευτέρα 14 Ιουλίου

Η Λέσβος όχι μόνο γιατί κατά την περίοδο 1915-1923 ήταν ένας από τους τόπους καταφυγής των προσφύγων αλλά και γιατί καθόλη την ιστορία της υπήρξε στενότατα συνδεδεμένη με τα παράλια, είναι κατεξοχήν φορέας του μικρασιατικού πολιτισμού.

Με κέντρο το Πλωμάρι και με θέα τη Χίο και τη χερσόνησο της Ερυθραίας, θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε και να μοιραστούμε αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως εκφράζεται μέσα από την μουσική και το χορό.

Οι συμμετέχοντες

Στη «Συνάντηση» που διοργανώνεται για πρώτη φορά και έχει σκοπό όχι μόνο να παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο αλλά κυρίως τη σημερινή δυναμική της μικρασιατικής μας κληρονομιάς μέσα από μουσικές και χορούς όπως τους βιώνουμε σήμερα, θα πάρουν μέρος σύνεδροι από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Αμερική, την Τουρκία. Είναι μελετητές – εθνογράφοι, χοροδιδάσκαλοι, καθηγητές αλλά και φιλέλληνες λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού.

Η οργάνωση

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Πλωμαρίου στα πλαίσια της προσπάθειας της πολύ δραστήριας και δυναμικής ομάδας του Δημάρχου Δημήτρη Βαρβαγιάννη, με τους Αντιδημάρχους Παναγιώτη Ψαρρά και Ιωάννη Ξανθούλη για τη ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του τόπου.

* Πραγματικά το δημοτικό διαμέρισμα Πλωμαρίου, πέρα από το φυσικό κάλος και την τουριστική δραστηριότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σήμερα ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο του Βορείου Αιγαίου χειμώνα – καλοκαίρι.
* Παράλληλα παραμένει κέντρο πολλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων με βάση από την μια μεριά την τεχνογνωσία στην παραγωγή ελαιολάδου, σαπουνιού και ούζου και από την άλλη την προ-βιομηχανική αρχιτεκτονική κληρονομία του. Αυτή η άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών συνεχίζεται σήμερα και καλλιεργείται με την οργάνωση συνεδριών, ημερίδων, συναντήσεων-ανταλλαγών, συναυλιών, προβολών.
Ο Σύλλογος «Odyssee – Periples et Decouvertes» (Οδύσσεια – Περίπλοι και Ανακαλύψεις), που διοργανώνει τη «Συνάντηση» έχει έδρα το Παρίσι και εργάζεται για την προβολή και προώθηση του ελληνικού κόσμου και του πολιτισμού. Από το 2003 ο σύλλογος δραστηριοποιείται με κέντρο το Πλωμάρι σε όλη τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα οργανώνοντας μαθήματα ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας αλλά και επισκέψεις και συναντήσεις φέρνοντας έτσι φιλέλληνες ξένους σε άμεση επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. (www.odyssee-periples.org) Στις εργασίες της «Συνάντησης» θα πάρει μέρος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Ντουτκά η οποία είναι κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής από τον Καταρράκτη των Μαστιχοχωρίων της γειτονικής Χίου.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος

Την ευθύνη και την επίβλεψη της όλης οργάνωσης έχει ο Γιώργος Κωστακιώτης, που είναι μέλος του συμβουλίου του Συλλόγου «Οδύσσεια – Περίπλοι και Ανακαλύψεις» και διδάσκει τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα στο Παρίσι σε ενήλικες στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου και σε συνεργασία με άλλους φιλελληνικούς συλλόγους.

Επίσης διδάσκει τα ελληνικά στο Ινστιντούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών. (Το ΙΝALCO ιδρύθηκε από τη Γαλλία το 1795 στη Κωνσταντινούπολη για να μορφώσει τους Γάλλους διπλωμάτες, διερμηνείς και μεταφραστές. Τα ελληνικά ήταν η τρίτη γλώσσα που μπήκε στο πρόγραμμα σπουδών μετά από τα τουρκικά και τα αραβικά και ανάμεσα στους δασκάλους που δίδαξαν ήταν και ο Ψυχάρης. Σήμερα το Ινστιντούτο είναι το πιο μεγάλο πανεπιστημιακό κέντρο για τη διδασκαλία γλωσσών στη Γαλλία - διδάσκονται 90 διαφορετικές γλώσσες).

Την καλλιτεχνική διεύθυνση και συνεργασία με τους παρεμβαίνοντες χοροδιδασκάλους και μουσικούς για την οργάνωση της «Συνάντησης» έχει ο Βαγγέλης Τσαγανός, που είναι καθηγητής φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Διδάσκει στο Λύκειο Ελληνίδων των Σερρών ενώ παράλληλα ως συνεργάτης του Συλλόγου «Οδύσσεια – Περίπλοι και Ανακαλύψεις » παρεμβαίνει στα σεμινάρια πολιτισμού που οργανώνονται στη Λέσβο ενώ παράλληλα διδάσκει τους ελληνικούς χορούς σε εργαστήρια που οργανώνει στο εξωτερικό.
Συνεργάτες

Το Αναγνωσήριο Αγιάσου συνεχίζοντας τη δυναμική παρουσία του στο καλλιτεχνικό χώρο και στα γράμματα χάρη στις ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου Κλεάνθη Κορομηλά προσκαλεί τους συνέδρους στο χωριό και οργανώνει επίσκεψη στους χώρους του. Επίσης με τη βοήθεια του Στρατή Καζατζή, μουσικού υπεύθυνου του Αναγνωστηρίου, οργανώνει μουσική βραδιά και γλέντι με αγιασιώτικη ορχήστρα και μικρασιατική και λεσβιακή παραδοσιακή μουσική.

Η ποτοποιεία Βαρβαγιάννη πέρα από την ξενάγηση στου χόρους του εργοστασίου της και την γευσηγνωσία των τεσσάρων διαφορετικών αποσταγμάτων ούζου που παράγει και κάνουν περήφανο το Πλωμάρι και γνωστό ανά τον κόσμο, θα επιτρέψει στους συνέδρους της «Συνάντησης» με την επίσκεψη στο μουσείου της οικογένειας όχι μόνο να γνωρίσουν και να καταλάβουν την παραγωγή του ούζου αλλά παράλληλα να παρακολουθήσουν ένα κομμάτι της νεώτερης ιστορίας του Πλωμαρίου αλλά και ολόκληρης της Λέσβου από την επαναστατική περίοδο μέχρι και την επανένωση με την ελεύθερη Ελλάδα. Παράλληλα η ποτοποιεία θα έχει την ευκαιρία να προσφέρει το ούζο της κατά τη διάρκεια των εργασιών της «Συνάντησης».
Στα εργαστήρια παρεμβαίνουν χοροδιδάσκαλοι ειδικευμένοι στους μικρασιατικούς χορούς:

* Ο Μιχάλης Βουβέλης, από το Μεσότοπο Λέσβου, για τη διδασκαλία και παρουσίαση της μικρασιατικής παράδοσης της Λέσβου.
* Ο Χουσεΐν Σουτζούογλου, καλεσμένος μας από τη Σμύρνη όπου ζει και εργάζεται, για την μικρασιατική παράδοση όπως τη γνωρίζουν σήμερα στην Τουρκία.
* Ο Χρήστος Θεολόγος, μικρασιατικής καταγωγής από τη Χίο, για τη μικρασιατική παράδοση όπως χορεύται στην σημερινή Ελλάδα.

Παράλληλα με το καθημερινό πρόγραμμα χορού πολλές εκδρομές-αποδράσεις συμπληρώνουν τη διαμονή:

* η Αγιάσος, το Μοναστήρι και το Αναγνωστήριο
* η Αγία Παρασκευή, σταυροδρόμι του νησιού-κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής δημιουργίας
* ο Μεσότοπος, η δυναμική της παράδοσης στη σημερινή Λέσβο
* η Μυτιλήνη, από την αρχαία Αιολίδα στο σημερινό οικονομικό κέντρο του Βορείου Αιγαίου (επίσκεψη στα αρχαιολογικά μουσεία, στο βυζαντινό και στο μουσείο του Θεόφιλου, στο κάστρο)
* η ποτοποιεία Βαρβαγιάννη, από την παραγωγή στην κατανάλωση, επίσκεψη-γευσηγνωσία.

Αποστολέας ανακοίνωσης : Γιώτης Φρυδάς.

Πηγη φωτογραφιών : http://www.egolpio.com/HISTORY/smyrne.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: